16 Ekim 2020 Cuma

 


 RTC 207 Gostergebilim 1




Öncelikle ilk iki resme baktığımız da günlük hayatımızda sadece sinema salonlarının yanından geçerken görebileceğimiz afişlerdir. 1. resmimize baktığımız da Dünya'da kültleşmiş "Star Wars" film serisinin kötü karakteri olan Darth Vader'ı görüyoruz , 2. resimde ise yine Dünya'da kültleşmiş "Scream" filminin baş karakterinin yüzünü görmekteyiz. Normal zamanda aynı anda vizyona girmiş ve yan yana asılmış iki film afişi olarak yorumlayabiliriz fakat şimdi yavaş yavaş görselin içinde ki mesajı çözümlersek. Bu iki karakterin iki benzer özelliği bulunmaktadır. İlk özellik ikisinin de  kötü ruhlu karakterler olmasıdır. İkinci özelliğimiz ise ikisinde de   maskeli iki karakter olmasıdır.

 

İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde görülerek ortaya çıkan sonrasında ise tüm Dünya'nın Covid-19 ile mücadelesinin olduğu bu dönemlerde en önemli unsurlardan biri hijyen ve sonrasın da maske kullanımı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu iki görseli kullanarak ilk önce karakterlerimizin kötü birer varlık olduğu işlemişti .Gerçek olan görsellere geçtiğimizde aslında bize söylenmek istenilen mesajların için de Covid-19 ne kadar zararlı ve kötü bir hastalık olduğunu belirtmek üzere bu iki karakterin kullanıldığını fark edeceğiz.





Yeni görsellerimize geçtiğimiz de bu iki karakterin şuan ki Pandemi dönemine uygun ve her ikisinde de bulunan maske detayının afiş üzerinde yazı dili kullanılarak aslında gerçek mesajın birer film afişi değil de halkın maske kullanımına daha çok dikkat etmesi gerektiği mesajını veren iki afiş ortaya çıkmıştır.

 

Gösterge biliminde bize öğretilen hatta beyinlerimizin içine işlenmiş bazı mesajları devletlerin , grupların ve ya reklamların bizi etkilemek ve vermek istedikleri mesajları nasıl kullandığını ve bizlere nasıl ulaştığını adım adım giderek görebilme imkanı sağlamaktadır.

 

Son haliyle baktığımızda günlük yaşantımızda her afiş köşelerinde , duvarlarda ve sosyal medyada bir kampanya haline gelmiş  her yaşın anlayabileceği ve verilmek istenen mesajın daha çok dikkat çekmesini sağlayan Covid-19 dönemi için yapılan bu görsellerde mesaj çok açık bir şekilde bizlere ulaşmış ve anlaşılırlığını korumuştur.

 

 

 

       “Sağlığımız için maske lütfen maske takın”






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder