30 Ocak 2021 Cumartesi

 


9 mil uzaklıkta ki özgürlük

Rose Island

Rose Island adlı film 2020 tarihinde yapılan film olmasına rağmen 1968 yılında soğuk savaşın bitmesinden hemen sonra gerçek  bir başarı öyküsü olarak tarihe geçmiş ve Dünya kanunlarını değişmesine kadar yol açmış  tarihe sahiptir. “Netflix” orijinal içeriği olan bu projeyi medya ve demokrasi arasında ki ilişkiyi yansıtan bir eleştirisel analiz olarak inceleyeceğiz.

1968 yılında soğuk savaşın bitimiyle beraber Dünya milletleri çok büyük yaralar almıştır. İnsanlar kendi özgürlüklerini aramaya başlamıştır. Sisteme karşı durulan çok çalışma örnekleri günümüzde hala karşımıza çıkmaktadır. Rose adasının hikayesi de sınıf ayrımı hala devam etmekteyken bir mühendisin zengin ve soylu bir kıza aşık olmasıyla aslında  basit bir şekilde başlamıştır. Mühendislikten mezun olan Giorgio Rose bilim adına çok çalışma gerçekleştirip hiçbir işletmeci tarafından projelerine sahip çıkılmayan bir insandır. Ailesi denemelerinin sonuç almadığını görünce onu para kazanabileceği bir işe sokmuşlardır. Bu sırada sevdiği kadın ile sorunlar yaşayan Giorgio son buluşmaların da kendi icat ettiği arabayla kız arkadaşını eve bırakırken polislere yakalanır. Plakasız araç kullanmaktan arabası devlet tarafından el konulur ve kız arkadaşıyla büyük bir kavga eder. Kız arkadaşının son cümleleri sen çok zeki bir insansın ama bu Dünya senin düşlediğin ve her istediğini yapabileceğin özgür bir yer değil diyerek ayrılmışlardır. Aslında Giorgio’nun hikayesi tam da bu dakikadan sonra başlamaktadır. Ailesi zoruyla işe girdiği araba yarışlarında arabaların lastiğini değiştiren Giorgio bu olaylar yaşandıktan sonra ki ilk yarışta bir billboard ile karşılaşmaktadır. Büyük puntolarla “ Hepiniz kendi özgürlüğünüzü yansıtabilirsiniz.” yazılan bir reklam afişi görür ve kafasında her şey artık oturmuş olur. İşi bırakıp en yakın dostuna gider ve büyük özgürlük projesini anlatır. Arkadaşı soylu kesimden olduğu için para ve malzeme desteği ister. Akıl almaz bir şekilde bir ada kurmak ister fakat bu adayı kum zemine değildir çünkü kumları taşıyacak bir araçları ve o kadar paraları yoktur. Suyun kaldırma kuvvetini kullanarak platformları su üzerinde yüzdürerek sonrasında dikeceği yerde kapaklarını açarak suyun içine gömmeyi planlamıştır. O tarihte ki yasalara göre kara üzerinden 6 mil uzaklıkta ülke sınırlarından çıkmış ve Dünya sınırlarında var olmuş olmaktasınızdır. Giorgio’da bunu çok iyi bildiği için İtalya sınırlarından 6 mil uzaklığa bir platform inşa etmiştir. Artık kendine ait bir adası vardır. İlk olarak sevdiği kadına gider ve artık kendi özgürlüğümü yansıtabileceğim özgür bir ülkeye sahibim der. Kadın aldırış etmeden umursamaz tavırlar ile ben evleniyorum der ve gider. İlk olarak 4 kişiden oluşan bir adadır. Gelişmeye başladıktan sonra işler hiç umdukları gibi gitmeyecektir. İlk olarak denizcilerin keşfetmesi ile başlayan sonrasında pazarlama geliştirerek ada bir anda çevre deniz hatlarına ulaşmış ve turist almaya başlamıştır. Tabi ne kadar çok insan o kadar fazla haber olma olasılığını arttırmıştır. Bizim de üzerine konuşacağımız olay örgüleri bundan sonra başlamaktadır.

  

Gün geçtikte büyük turiste yer veren Rose adası insanların dilinden düşmemeye başlamıştır. İtalya o zamanlar yakın zamanda seçime gidecektir. Hükümetin başında olanlar sorunsuz yeni başkana teslim etmek için elinden geleni yapmaktadır. Bu kadar konuşulan bir adanın gazetelere çıkmama gibi bir lüksü yoktur. Gazeteler ilk sayfalarında 3 hafta boyunca Rose adası hakkında haber yapmıştır. Bu tabi ki İtalya hükümetinin de farkına varma sebeplerinin en etkili iletişim aracı olmuştur. İlk başlarda sorun işgal etmeyen bir amatör yapı olarak görülen bu ada Papa’nın devlet başkanına bunları görmek istemiyoruz diyerek sert konuşması sonrasında İtalya ciddiye almış ve Rose adasını ciddiye alarak incelemeye sokmuştur. Bu sırada farklı ülkelerin dikkatini çekmiştir. Hatta savaşın izlerini o kadar taşıdığını ve korktuklarını gösteren bir mesajda verilmiştir. Farklı bir ülkenin deniz askerleri adaya gelip siz burada radyo istasyonu kurmuyorsunuz dimi sorusu yöneltmiş olumsuz cevap alınca radyo kurmuyorsanız istediğinizi yapabilirsiniz mesajı verilmiştir. Büyümeye devam ederken gazeteler son hafta büyük bir haber yapmıştır. İtalya halkının %30’u vatandaşlıktan çıkmak için başvurmuş ve Rose adası vatandaşlığına başvurmuştur. İtalya hükümeti Giorgio’ya İtalya topraklarından arsa , iş merkezi gibi tekliflerde bulunmuştur. Reddettikten sonra artık bir savaş haline gelmiştir ve Rose adasını batırmak üzere boşaltılması için 3 gün müddet verilmiştir. Hemen ABD’ne başvuru yapıp Dünya kuruluna çıkmak istemiştir artık Rose adası yasal bir devlet olmasının talebini vermiştir. 2 gün süre verilmiştir kuruldan incelemek ve onay verilmesi için fakat bu cevap geç kalmış ve İtalya Rose adasını yıkmıştır.

 

 

 

Bu gerçekleşen olay 2021’de olsaydı Rose adası yıkılır mıydı ?

Bu kadar teknoloji gelişmişken bu olay üzerine bir kamuoyu oluşturmak isteselerdi çok kolay bir şekilde oluşturabilirlerdi. Hele ki Z kuşağı özgürlükçü bir yapıya sahipken Dünya devleti olması kaçınılmaz olarak görüyorum . Sadece gazete var iken bu kadar olay olan bir ada bu dönemlerde Twitter gibi büyük etken olan platformlarda demokrasiyi büyük bir şekilde etkileyip ABD’den gelecek sonucu hızlandırmış olurdu. Medya sadece gazete var iken bile demokraside ne kadar büyük bir rol oynadığını gösteren harika hikayeden güzel bir film ortaya çıkmıştır.

Sonuç olarak aslında medya ve demokrasi ayrılamaz iki kuramdır ve yıllar boyu böyle sürecektir. Hitler zamanında radyo , soğuk savaş sonrası gazete şimdi ise sınırsız erişim. Rose adasının yıkımı sonrasında 6mil’deki uzaklık 12 mil’e çıkarılmış ve Dünya kuralları değişmiştir. Medya gelişmiş olsaydı ve kamuoyu oluşturabilselerdi şuan haritada Rose adası var olabilirdi.

 

 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder